Inga produkter i varukorgen

Kontakta oss: 0472 - 166 30

Motoroljan - vad gör den egentligen?


Alla som äger eller någonsin har ägt en bil vet att man med jämna mellanrum behöver fylla på och också byta motorolja. Men det är många som inte vet vad den gör med bilen eller varför det finns olika typer till olika bilar. Vi reder ut och förklarar.

En motorolja har fyra grunduppgifter:

- Att smörja.

- Att kyla.

- Att skydda mot korrison. 

- Att minska oljud. 

Motoroljan och dess grundläggande funktion är att smörja motorn eller närmare bestämt det som rör sig inne i motorn. Detta gör att motorn kan gå med minsta möjliga friktion. Motoroljan verkar också som en kylarvätska då den gör att friktionen sprids och motorn håller en bra och jämn temperatur. En motor som alltid har välfyllt med motorolja får också en renande eller städande funktion inne i motorn, vilket i sin tur motverkar korrison. Den gör att partiklar och damm tas upp i den kladdiga oljan och inte ligger och förstör motorn. Motorolja dämpar också motorljudet. Rent tekniskt så kan en motor köras utan motorolja men motorn kommer då bli betydligt varmare på grund av att friktionen ökar och det i sin tur gör att motorn blir mer känslig och skador uppstår. Det gör också att motorn kräver mer bränsle att gå runt vilket kostar mer pengar än att hålla oljetanken välfylld. En motor som har fel eller ingen olja skär sig lättare och att byta en motor på grund av att den skurit sig kostar. 

Att ta för vana att kolla motoroljan varje gång man tankar är en god idé. Vissa bilar behöver fylla på oftare än andra. Detta då körstil, körsträcka, väder och varm eller kallstarter spelar in på motoroljans livslängd. För att kolla oljan så öppnar du locket till motoroljetanken som oftast har en sticka i sig eller som är fastsatt i locket. Torkar av stickan och stoppar ner den i oljan igen för att sedan dra upp stickan igen. Då kan du se hur mycket olja du har. Det finns ett minimumsträck och ett maximumsträck. Om du börjar närma dig minimum är det dags att fylla på. För att ta reda på vilken viskositet som just din motorolja bör ha är det absolut enklaste att läsa vad som står i instruktionsboken till din bil. Viskositet är densiteten på oljan, alltså hur tjock eller tunn den är. 

Det finns också olika typer av oljor och att hitta rätt olja kan vara svårt. Det finns mineralolja, helsyntetisk olja och delsyntetisk olja. Mineraloljan är mer eller mindre bortfasad idag av den enkla anledningen att den inte lever upp till de krav som ställs på motoroljan. De helsyntetiska och halvsyntetiska är bägge vanliga och de innebär att man modifierar och ger motoroljan egenskaper som förbättrar och ger motorn ett mer miljövänligt liv.  Detta gör att en bil från 50-talet som enbart har haft mineralolja som motorolja kommer skära ihop om man skulle använda sig av en helsyntetisk olja då den är för effektiv och får motorn att släppa alla gamla rester som motorn har samlat på sig sedan 50-talet. 

De helsyntetiska oljorna är generellt mer effektiva än halvsyntetiska men med det sagt så behöver det inte vara den bästa för just din bil. För att hamna rätt här är det bäst att kolla i sin instruktionsbok. Där framgår det vilken viskositet du bör ha och med den informationen bör du kunna hitta rätt bland hel och halvsyntetiska oljor.