Inga produkter i varukorgen

Kontakta oss: 0472 - 166 30

 Hur lastar man rätt?

När det är dags att fylla bilen och rulla iväg på semester eller när det är dags att flytta gäller det att packa smart och med omtanke. Om du packar fel kan du försämra bilens köregenskaper eller till och med tappa lasten på vägen och äventyra övriga trafikanter avsevärt. Tänk på att det är du som kör som är ansvarig för ditt fordon och om du kör med osäker lastning så kan du bli åtalad för vårdslöshet i trafiken.


Personbil
När det kommer till din personbil gäller det att stuva lasten mot fasta punkter i bilen, som ryggstödet och sidorna i bagageluckan. Tänk på att lägga din last ner om den kan tippa och lasta tungt i botten. Ett varningens finger är hatthyllan. Tänk på att vid en snabb inbromsning kan även lättare last komma farande i en väldig fart.

Takräcke och takbox
När du fäster något ovanpå bilen så förändrar du bilens tyngdpunkt. Tänkt på att fästa upp ordentligt så inget kan röra sig och säkerhetsställ att du inte överskrider din takbox totalvikt. För takräcke gäller det att ha bra spännband och fler än vad du tror. Här gäller det att veta både vad tillverkaren rekommenderar men även vilken maxvikt som gäller för din bil.

Släpkärra
Att lasta en halvfull släpkärra är nästan svårare än en som är full. Tänkt på att placera tung last över hjulen så släpkärrans kultryck hamnar i ett neutralt läge. Med det sagt så behöver du även här säkerställa att lasten är fastsatt och inte kan flytta sig under resans gång. Du behöver ha koll på din bils vikt, släpets vikt och deras vikt tillsammans. Detta för att säkerställa att du får dra släpet med den bilen eller ens med det körkortet.