Inga produkter i varukorgen

Kontakta oss: 0472 - 166 30

Vad är egentligen alkylatbensin

och varför ska man välja just det?


Alkylatbensin är en sorts motorbränsle och räknas som ett miljöbränsle. Det innehåller relativt lite av bensen, aromater, polyaromater, olefiner och svavel.


Alkylatbensin är en typ av bränsle som idag används till mindre motorredskap såsom motorsågar, trimmerverktyg och gräsklippare. Det finns alkylatbensin både för tvåtaktsmotorer och för fyrtaktsmotorer.  

Alkylatbensins framställning innebär att man, genom alkylering får en renare och bättre produkt. Alkylering är en process där man tar tillvara på ångorna som uppstår vid raffinering av en råolja. Denna metod kommer från andra världskriget och är en process som Aspens grundare Roland Elmäng hade med sig när han utvecklade alkylatbensinen. Denna alkylering är det som gör att detta bränslet är bättre för både människan, maskinen och miljön. Aspens alkylatbensin innehåller 99 % mindre farliga kolväten än vanlig bensin. Detta göra till exempel att bindningen av marknära ozon minskar. Att klippa gräset 1 timme med vanlig bensin släpper ut lika mycket giftig bensen som 108 timmars gräsklippning med Aspens alkylatbensin. 

Aspen 2 innehåller 2 % helsyntetiskt tvåtaktsolja vilket gör att den sak användas till produkter där motorn smörjs av sitt bränsle. Denna produkt passar de flesta motorsågar, grästrimmers, röj-sågar, kapmaskinen, häcksaxar och andra luftkylda tvåtaktsmotorer.

Aspen 4 är en alkylatbensin som passar till fyrtaktsmotorer såsom gräsklippare, jordfräsar, snöslungor, båtmotorer och mopeder. Denna produkt passar till mindre motorer som har en egen behålla för oljan. Vill du läsa mer om motorolja och vad den gör med din motor? Läs mer här.

Aspen D är ytterligare en produkt som finns hos Aspen. Detta är en diesel som är en produkt som består av 90 % förnybar råvara. Denna produkt har lagrats upp till 4 gånger längre än vanlig diesel. Aspen D passar mindre dieselmotorer såsom minigrävare, elverk, kompressorer, liftar, redskapsbärare, truckar, hetvattentvättar och dieselvärmare.


 Källa: aspen.se