Inga produkter i varukorgen

Kontakta oss: 0472 - 166 30

Glykol vad är det egentligen

och vad gör det med din bil?


Glykol är en vätska som skyddar motorns kylarsystem mot frysning, kokning och korrosion. För att glykol ska vara så effektiv som möjligt så blandas 50 % vatten och 50 % glykol för bästa effekt. Vatten fryser, som du säkert vet, vid 0°C och glykol fryser vid -13°C. När dessa två blandas sker en kemiskt reakation och fryspunkten flyttas till ca -40°C. Denna 50/50 blandning höjer även kokpunkten till 108°C vilket i sin tur gör att på grund av övertrycket i en bils kylsystem att vätskan kokar först vid 120°C. Detta gör att bilen kan köras på högre temperaturer och då får en effektivare förbränning. Nu önskar man att det vore så enkelt. Häll en blandning av 50 % glykol och 50 % vatten i glykoltanken så ger du bilen lägre fryspunkt och högre kokpunkt. Riktigt så enkelt är det inte. Det finns också olika typer av glykol. De två absolut vanligaste glykolsorterna är den röda och den blå. Dessa två har något olika sammansättning och passar olika typer av bilar. 

 

Den röda glykolen

Den röda glykolen är helt fri från nitrater, aminer, fosfater och silikater. Denna håller i 4 år under normala förhållanden. Denna glykol är speciellt utvecklad för aluminiummotorer och uppfyller de högsta kraven för en modern kylarvätska. Den röda passar oftast nyare bilar.

 

Den blå glykolen

Den blå glykolen är den vanligaste och är helt fri från aminer, nitrater och fosfater. Den passar till vattenkylda motorer med eller utan lättmetallkomponenter. Denna glykol kan blandas med andra typer av kylarvätskor och passar oftast den äldre bilen eller motorn. Den blå glykolen har ett frysskydd ner till -38°C.

 

Multiglykolen 

Vi har ytterligare en variant på glykol som kallas multiglykol. Denna glykolen är en ny generation av kylarglykol. Med sin unika och helorganiska sammansättning är den blandbar med alla typer av glykoler. Detta gör att den också passar alla typer av motorer. Denna multiglykol ger ett effektivt korrosionsskydd för aluminium, gjutjärn och andra metaller. Detta är en universal lösning om du är osäker på vad som ska fyllas i just din bil. En produkt som alltid är bra att ha i hyllorna för att kunna hjälpa dina kunder.